Mihai Nicolae NEAGU

Pseudonim literar Mihai Neagu Basarab, născut la 3 mai 1946 la București, medic și scriitor, a urmat Liceul Gheorghe Lazăr din București, apoi Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, absolvită în 1971.

 

Intern prin concurs al spitalelor din București (1971-1973), apoi asistent la Facultatea de Medicină Generală din București, la catedra de Istoria medicinii și Deontologie medicală. Specializat în psihiatrie (1975-1978), doctor în științe medicale în 1977, medic primar psihiatru din 1990, la Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr. Gh. Obreja din București.

 

După mineriada din iunie 1990 obține o bursă la Freiburg în Germania, unde va continua să lucreze ca medic de familie în propriul cabinet medical, cu dreptul de a practica și homeopatia, psihoterapia, medicina psihosomatică, medicina de urgență etc. până în 2011, când se pensionează. La începutul acestei perioade este activ în presa germană și internațională de homeopatie, cu studii proprii și capitol în tratatul de istorie a homeopatiei (Weltgeschichte der Homöopathie) editat de Institutul de Istoria homeopatiei al Fundației Robert Bosch din Stuttgart la cunoscuta editură germană C.H. Beck. Tot atunci, ține cursuri de homeopatie la Facultățile de Medicină ale universităților din Freiburg și Basel, participă la congrese naționale și internaționale de homeopatie cu diferite studii de specialitate.

 

voiaj”, „150 de remedii homeopatice vegetale” și „Nevrozele și turismul”, în colecția „Vacanța și sănătatea” a Editurii Sport Turism”, „Medici despre geniu”, în colecția ”Cristal” a Editurii Albatros, ”Pe urmele lui Victor Babeș”, ”Paracelsus, călătorie neîntreruptă”, dar și studii de specialitate în diferite culegeri de studii medicale și capitole în importante tratate de medicină, cum ar fi capitolul de Istoria chirurgiei, în Tratatul de Chirurgie al Profesorului Alexandru Prișcu. La circa o sută de lucrări științifice publicate în presa de specialitate, trebuie adăugate circa 800 de articole de popularizarea medicinii și „Sfatul medicului” publicate în periodice culturale românești. A îngrijit, cu prefețe și note ample, scrierile unor mari savanți medici români ca Fr. I. Rainer și Marta Trancu Rainer.

 

Ca scriitor, după debutul în 1967, publică încă în perioada studenției 3 volume de teatru („Butoiul lui Diogene și Mica publicitate”, în colecția „Luceafărul” a Editurii pentru Literatură,1969; „Frânghia de rufe a familiei”, la Cartea Românească și „Scurtă poveste cu un suveran zănatic”, la Editura Eminescu, ambele în 1971). Urmează încă două volume de teatru, din care „La Gura leului” a fost distinsă cu premiul pentru dramaturgie al Asociației Scriitorilor din București în 1985. Ca student a mai primit Premiul I pentru dramaturgie al revistei „Amfiteatru” în 1968. A tradus și prefațat un volum de „Teatru”, de Tristan Bernard. După 1990, a publicat la Editura Magic Print din Onești 6 volume de „Conferințe freiburgheze și alte scrieri”, „Ultima boemă bucureșteană (1964-1972)”, „In vino nobilitas”, aceste două din urmă cărți fiind reluate spre republicare de către Editura Compania din București după amplificarea lor. Și după pensionare, a continuat să publice cărți și studii de istoria medicinii, homeopatie și acupunctură mai ales la Editura Magic Print.

 

După pensionarea din 2011, a fost ales și reales de 2 ori director al Institutului Român și al Bibliotecii Române din Freiburg, în această funcție reluând editarea cu mijloace bănești personale a Buletinului Bibliotecii Române din Freiburg, publicație anuală de circa 600 de pagini din care numeroase materiale, majoritatea scrise de Mihai Neagu Basarab au fost reluate în diferite periodice din țară și din străinătate, inclusiv Australia. Din 2005, a fost ales și reales de mai multe ori Președinte al Academiei Germano-Române din Baden-Baden, calitate în care editează, tot cu mijloace financiare personale, ”Caietele Academiei Germano-Române din Baden-Baden”, ajunse în acest an la nr. 16.

 

Substanțialele capitole elaborate pentru „Medicina românească în evoluție. Viziune enciclopedică”, volumul I, au determinat alegerea ca membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România, filiala București.

 

Pentru întreaga activitate medicală, didactică și scriitoricească, desfășurată între 1966 și 2016, a fost distins de Academia Română cu „Meritul academic”, în anul 2016.

 

În prezent, Mihai Neagu Basarab lucrează la încă 2 capitole din volumul II al tratatului ”Medicina românească în evoluție”, al Academiei de Științe Medicale din România, la cel de al VII-lea Buletin al Bibliotecii Române din Freiburg, în regie proprie.

 

Trebuie menționat și că în anul aniversar al centenarului Marii Uniri, Mihai Neagu Basarab a susținut 7 conferințe dedicate acestui important eveniment, la București, Pitești, Chișinău, Stuttgart și Freiburg, și a publicat cu aceeași temă 15 studii diferite însumând peste 200 de pagini.