Ioana DIACONESCU

Este o poetă contemporană, traducătoare, publicistă, jurnalistă media, cercetător de istorie recentă. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră a Asociației Ziariștilor Independenți din România – AZIR.

 

Născută în București. Licențiată a Universității din București (cu licența în literatură universală), Facultatea de filologie - secția română-italiană. A fost realizator la Radio România, consilier superior în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Din anul 2000 este cercetător de istorie recentă specializat în studii pe tema Viața literară sub comunism. A publicat peste 40 de volume: poezie , cărți de istorie recentă a României , traduceri (Stephane Mallarme, William Shakespeare etc.), ediții critice, cărți pentru copii.

 

Premii – selectiv:

Premiul Perpessicius pentru ediție critică, Diploma și Medalia Academiei Carpatica pentru Creație Poetică Excepțională, de cîteva ori Premiul Cartea Anului, Premiul Șerban Cioculescu, pentru Memorialistică și Istorie literară, al Muzeului Național al Literaturii Române, Premiul revistei Convorbiri Literare pentru Poezie (2012), Premiile Uniunii Scriitorilor Filiala Iași -2017 și 2018- – pentru cartea de istorie și critică literară și respectiv pentru cartea de poezie. Poemele i-au fost traduse în enleză, germană, franceză, georgiană.

 

Volume de istorie recentă:

1) Scriitori în Arhivele CNSAS (2012) – colecția Documente – Fundația Academia Civică

2) Marin Preda (2015) – un portret în Arhivele Securității – Fundația pentru Știință și artă în colaborare cu Muzeul National al Literaturii Române (Premiul Șerban Cioculescu – memorialistică și istorie literară - al Muzeului Național al Literaturii Române/ 2016)

3) O conștiință literară - Mihai Ursachi în documentele Securității (2016) – Editura Junimea (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru istorie și critică literară pe anul 2017, Premiul Cartea Anului în cadrul Recoltei Editoriale)

4) Poezia ca act de insurgență – Cezar Ivănescu în Arhivele Securității (2017) – Editura Junimea

5) Rugul Aprins – Studii și documente despre exterminare și supraviețuire (2018) – colecția Documente Fundația Academia Civică